Condensvorming op de beglazing aan de binnenkant lees hier wat u kunt doen

Als er zich vochtigheid ophoopt aan de binnenzijde van de ruit, spreekt men van condens. Deze situatie ontstaat door de afwijkingen in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenlucht. Dit fenomeen treedt meestal op wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Wat leidt tot het?

De oorzaak van de condensatie op de beglazing ligt vaak in het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid. Bij koud weer is de beglazing meestal kouder dan de binnentemperatuur. Wanneer de warme lucht van binnen in aanraking komt met het koude glas van de beglazing, kan deze warme lucht haar vochtigheid niet meer vasthouden.

Het vocht dat aanwezig is in de lucht condenseert op de koude beglazing, wat resulteert in de vorming van condens. Bij onvoldoende isolatie van een raam kan het glas sterk afwijken van de temperatuur binnen in de ruimte. Slecht geïsoleerde ramen, zoals enkel glas, hebben meer kans op condensvorming.

Het uitvoeren van bepaalde activiteiten in huis, zoals koken, douchen of het drogen van wasgoed, kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid binnenshuis stijgt. Als deze vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd, kan het condensatie op ramen veroorzaken, vooral als die ramen koud zijn. Dit zijn de meest voorkomende factoren die leiden tot condensvorming, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw woning.

Tips om condensatie te verminderen of te voorkomen

Zorg dat er voldoende ventilatie is in uw huis, met name in ruimtes waar veel vocht ontstaat, zoals de keuken en de badkamer. Ventileer uw woning door middel van ventilatieroosters of open ramen om vochtige lucht naar buiten te laten. Investeer in isolerende ramen om temperatuurverschillen te verminderen.

In ruimtes waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd, zoals de badkamer en keuken, gebruik uw afzuigventilatoren om vocht direct af te voeren. Als de luchtvochtigheid in uw huis consequent hoog is, kunt u een luchtontvochtiger gebruiken. Bij het verminderen van condensatie zal het binnenklimaat comfortabeler worden en schimmelvorming voorkomen.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1147

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Optimaliseer uw woning met nieuwe glaspanelen voor een duurzame toekomst
> Welke isolatiewaarde heeft hr glas